Blog & Actualiteit

Nieuws

E-commerce: nieuwe BTW regels vanaf 1 juli 2021

31-05-2021

Vanaf 1 juli 2021 geldt de nieuwe EU-btw-richtlijn voor e-commerce. De nieuwe regels gelden wanneer je met je Nederlandse webshop een jaaromzet van 10.000 euro of meer behaalt met verkopen aan consumenten in EU-landen buiten Nederland.

Eén van de regels betreft het BTW-tarief van het land van de klant. Vanaf 1 juli 2021 moet het BTW-tarief berekend worden van het EU-land van de klant. De BTW aangifte moet ook in dat betreffende EU land gedaan worden. Deze regel geldt als er een totaalomzet in andere EU-landen is van meer dan € 10.000,- per jaar.
Wanneer je omzet in andere EU-landen onder de 10.000 euro per jaar blijft, dan mag je de Nederlandse BTW in rekening blijven brengen.

Is bovenstaande aan de orde voor jullie organisatie?

Volg dan onderstaande stappen;

  • Maak een BTW grootboekcode aan voor ‘Rekeningnr Verkoop’. Maak er ook één voor Inkoop aan, of gebruik hiervoor een dummy rekening;
  • Maak dan de BTW code voor de buitenlandse BTW aan in uw AMF software. Dit kan in de constanten van het grootboek. Het vinkje: BTW aangifte moet uitgeschakeld zijn. Zie verder de schermafdrukken hieronder;
  • Koppel de BTW code aan de debiteuren waarvoor deze regeling geldt.

Herhaal de stappen als er zaken wordt gedaan met meer landen.

In AMF wordt nu voor deze debiteuren BTW berekend net als dat voor de Nederlandse klanten gebeurt. De BTW code wordt weggeschreven in de journaalpost. Voor een rapportage van de BTW aan een EU land, kan dus de tabel met journaalposten gebruikt worden en BTW code.

Via Tools Tabelanalyse kan eenvoudig een rapportage uit AMF gehaald worden;

 

Voor meer informatie over alle nieuwe regels verwijzen wij jullie naar: www.belastingdienst.nl/e-commerce.