Tegenwoordig hoor je het steeds vaker. Cyberaanvallen, gekraakte computers, gekraakte vertrouwelijke informatie.
Ook onder andere oud president Trump en Gemeente Hof van Twente ontkwamen hier niet aan. Hoe veilig is jullie systeem?
bron: www.tubantia.nl
Tegenwoordig heb je voor bijna elke website of app een wachtwoord nodig. Omdat dit er zo veel zijn is het voor mensen niet mogelijk al deze verschillende te onthouden. Daarom gebruiken we vaak hetzelfde of nagenoeg hetzelfde wachtwoord voor alle accounts.
Lekker handig toch…. Maar ook heel gevaarlijk. Stel je wachtwoord op Facebook wordt gehacked en met dit zelfde wachtwoord heeft de hacker ook toegang tot je internetbankieren en/of bedrijfsnetwerk..
Alleen een cijfer of letter aanpassen in het wachtwoord is niet voldoende. Voor een hacker is deze variatie makkelijk te achterhalen. Tech-journalist Daniël Verlaan (RTL Nieuws) schrijft al jaren over cybercriminaliteit en heeft ook een handleiding geschreven over hoe je met wachtwoorden online om moet gaan (zie bron: https://laatjeniethackmaken.nl/)
Hij adviseert een password manager. Een password manager is een soort digitale kluis. Met één overkoepelend wachtwoord zijn al je wachtwoorden voor de verschillende apps en websites beveiligd. De password manager maakt automatische zeer ingewikkelde wachtwoorden aan. Deze wachtwoorden zijn per app en website verschillend. En dusdanig ingewikkeld dat deze vrijwel niet te kraken of raden zijn. Online vind je diverse betaalde en gratis password managers. Mocht je door de bomen het bos niet zien? Kijk dan naar het artikel van Daniël Verlaan op bovenstaande link. Hij heeft een opsomming gemaakt van diverse pass word managers.
Het voelt misschien als een ver van mijn bed show, maar wij nemen dit probleem heel serieus. En jullie?